”RECHIZITORIUL” TRANSLOC! Concurs cu rezultat știut! Cum s-au mobilizat administratorii societății de transport să-l instaleze director pe Paraschiv, amicul primarului Romanescu, în numai patru zile!

Consilierul local liberal Mihai Paraschiv urmează să preia funcția de director general al societății de transport public Transloc SA, după ce a trecut toate etapele procedurii de selecție pe repede înainte.

Procedura, aparent legală, după ce judecătorii au admis o cerere de ordonanță președințială, la solicitarea administratorilor (?!), prin care a fost suspendată provizoriu o hotărâre a acționarilor, a fost derulată cu rapiditate, pentru ca odată ajuns în funcția de director general, juriștii Transloc SA să facă figurație la procesul în care se judecă anularea hotărârii AGA ce suspendase selecția, în urmă cu două luni.

Totuși, procesul de selecție încalcă, la modul grosolan, prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice care precizează, în mod expres că, procedura de selecție, în acest caz pentru posturile de directori, se desfășoară numai după numirea membrilor consiliului de administrație, însă la Transloc CA-ul este incomplet! IPJ a deschis deja dosar penal privind procedura de selecție a directorilor Transloc, însă acesta nu e un impediment pentru ca administratorii societății să încheie contractul de mandate cu Mihai Paraschiv.

Cronologia faptelor

În luna aprilie a acestui an, directorul general al SC Transloc SA, Vasile Căilean, a trimis Consiliului Local Tg-Jiu, unicul acționar al societății, o adresă prin care solicita desemnarea unor membrii asistenți care să facă parte, alături de cei din Comitetul de Nominalizare și Remunerare din cadrul Consiliului de Administrație, din comisia de selecție a noii conduceri executive a Transloc SA. Aleșii locali trebuiau să adopte o hotărâre prin care să numească trei persoane care să completeze comisia de selecție a candidaților care se înscriau în competiția pentru funcțiile de director general, director tehnic și director economic ai Transloc sau să demareze o procedură pentru ca selecția să fie făcută de un expert independent

Cum postul de director general era vizat de Mihai Paraschiv, consilier local PNL, un apropiat al primarului Marcel Romanescu, această procedură nu-l avantaja deloc, pentru că majoritatea din consiliu, PSD-ALDE-PSRo, îi putea desemna persoane ostile în comisia de examinare, așa că s-a găsit o variantă prin care să fie evitat consiliul local, iar membrii comisiei să fie desemnați de către primar, prin dispoziție.

Două bilețele olografe, scrise de Camelia Grecu, director Resurse Umane în cadrul Primăriei Tg-Jiu, creionau întocmai calea de urmat. Adică, în primul bilețel se menționa ca solicitarea să fie adresată primarului și nu Consiliului Local Tg-Jiu.

În cel de-al doilea bilețel indica, în mod evident, să se falsifice Hotărârea Consiliului de Administrație al Transloc, nr.17 din 18.02.2019, în sensul în care să fie schimbat articolul 2 și în loc de ”…se va întocmi și înainta documentația necesară prin care să se solicite Consiliului Local Municipiul Tg-Jiu numirea prin Hotărâre a unor asistenți…”, să se menționeze ”…să se solicite UAT – Municipiul Tg-Jiu, numirea prin dispoziție a primarului Municipiului Tg-Jiu a unor asistenți…”.

Zis și făcut, iar primarul Romanescu, prin dispoziție, a numit, în comisia de selecție, pe Alina Pițu, șefa serviciului Juridic, Claudia Negrea, consilier juridic și pe Camelia Grecu, șefa de la Resurse Umane, cea care a dat indicațiile nelegale din acele bilețele.

Au pus carul înaintea boilor

Totul era pregătit când, printr-o hotărâre a AGA, adoptată pe 13 septembrie a.c., acționarii au constatat că există un Contract de mandat pentru postul de Director general încheiat, în noiembrie, anul trecut, pe o perioadă de 4 ani și având în vedere că acest contract de mandat nu a fost revocat şi nici nu a fost încheiat un act adiţional de modificare al vreunui articol, iar în cazul revocării pentru motive neimputabile, conform OUG. nr. 109/2011, actualul director va beneficia în continuare de drepturile băneşti aferente funcţiei de Director general până la expirarea mandatului. Acționarii au precizat în hotărârea emisă că există certitudinea unui viitor prejudiciu la societatea Transloc S.A. de 9000 lei lunar, până la expirarea perioadei mandatului, adică aproximativ 333.000 de lei.

Prin aceeași hotărâre, acționarii au decis să anuleze procedura de selecţie demarată și au invocat faptul că procedura de selecţie s-a făcut cu încălcarea art. 35 alin. 4, din O.U.G. 109/2011, în sensul că directorii trebuie selectaţi după numirea membrilor Consiliului de Administraţie. La acel moment, din CA-ul Transloc făcea parte, ca și membru provizoriu, Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Tg-Jiu, procedura pentru selecția unui administrator nefiind finalizată. De altfel, Ionescu a și demisionat din forul de conducere, iar Consiliul de Administrație e format din patru membrii în loc de cinci.

Selecția ilegală

Cum jocurile fuseseră stricate, cei trei administratori, Constantin Părău (președinte CA), Valentin Sichitiu (vărul primarului Romanescu) și Verginel Neguți, au jucat ultima carte în instanță, așa că, pe 10 octombrie a.c., au formulat acțiune în anulare a hotărârii AGA la Tribunalul Gorj, iar următorul termen a fost fixat la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor.

În același timp, cei trei membrii ai CA au inițiat o altă acțiune, ordonanță președințială, pentru suspendarea hotărârii acționarilor până la finalizarea procesului initial de anulare a acesteia. Pe 19 noiembrie a.c., Tribunalul Gorj a admis cererea de ordonanţă preşedinţială și au dispus suspendarea provizorie a executării Hotărârii AGA a Transloc din 13.09.2019, până la soluţionarea definitivă a acţiunilor în constatarea nulității absolute a acesteia.

Este evident că administratorii n-au așteptat decizia definitivă a instanței, pentru a-i satisfice pofta primarului Romanescu, aceea de a-i oferi postul de director general al societății de transport public amicului său Paraschiv. Logica simplă spune că odată numit în funcție, juriștii Transloc vor face figurație în instanță, în procesul pentru anularea hotărârii AGA, doar nu vor pleda pentru dărâmarea eșafodajului penal care a stat la baza procedurii de selecție a șefului.

Pe 22 noiembrie, soluția Tribunalului Gorj a fost atacată cu apel, însă dosarul nici nu a fost pus pe rolul Curții de Apel Craiova.

Comisia de Nominalizare și Remunerare din cadrul CA al Transloc, al cărei președinte este Valentin Sichitiu a decis, printr-o hotărâre adoptată pe 25 noiembrie a.c., să continue selecția pentru ocuparea celor trei posturi de directori și a anunțat calendarul selecției.

Pentru postul de director general a fost declarat ”admis”, cum era de așteptat, Mihai Paraschiv, iar actualul director Vasile Căilean a renunțat să se prezinte la celelalte probe ale selecției, după ce la analiza declarației de intenție a primit un punctaj mai mic decât al favoritului primarului și a mirosit că așa zisul concurs pute.

Pe 29 noiembrie a fost anunțat rezultatul final, iar pe 2 decembrie a fost întocmit Raportul privind numirile în urma finalizării procedurii de selcție, iar administratorii Transloc urmează să încheie în aceste zile contractual cu noul director general Mihai Paraschiv.

Ce spune legea?

Trebuie remarcat faptul că procedura de selecţie s-a făcut cu încălcarea grosolană a legii, mai exact a art. 35 alin. 4, din O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice care prevede, în mod expres că ”Directorii, indiferent dacă sunt selectaţi din cadrul consiliului de administraţie sau din afara acestuia, sunt numiţi de consiliul de administraţie, la recomandarea comitetului de nominalizare în urma unei proceduri de selecţie pentru poziţia respectivă, desfăşurată după numirea membrilor consiliului de administraţie în conformitate cu prevederile art. 29”.

În aceste condiții, dosarul penal deschis de către Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, care au descins, pe 16 septembrie a.c., la sediul Transloc SA, de unde au ridicat mai multe documente emise în procesul de selecție al directorilor societății, devine mai voluminos și include fapte și persoane noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *